Het pérfecte autostoeltje voor je kind!

Alles over auto's, racen en mobiliteit

Het pérfecte autostoeltje voor je kind!

12 september 2017 Autostoelen 0
Autozitje

Als ouder zijnde moet je weten dat je een kinder autostoeltje nodig hebt voor de eigen veiligheid van je kind.

Maat lengte.

Welk stoeltje voor welk kind nodig is bepaal je door je kind te passen in zo een stoeltje. Stoeltjes met een I-size goedkeuring zijn door de fabrikant bepaald naar maat. Hier hebben ze veel ruimte in dus ze kunnen voor het ene stoeltje een lengte van 60c cm tot en met 120 aangeven en voor het andere stoeltje 63 cm tot 130 cm.  Het is dus belangrijk om te meten en te passen om te weten welk stoeltje geschikt is.

 

Gewicht per autostoeltje.

Het gewicht van stoeltjes wordt bepaald met 5 maten. 0, 0+ 1, 2 en 3.

Maat 0 wordt bijna niet meer verkocht. Dit is namelijk de maat en het gewicht van een pasgeboren baby. Ze worden voornamelijk gebruikt voor de gezondheidsredenen van het kind omdat dit vaak een ligstoeltje is en het kind dus liggend vervoerd moet worden. Gewichtsklasse 0-10 kg.

 

Maat 0+ valt bij de gewichtsklasse 0 tot 13 kg. Deze stoeltjes worden tegen de rijrichting in gezet en gemonteerd om ernstige schade te voorkomen tijdens een ongeluk. Er wordt bij deze stoeltjes dus ook extra veel aandacht gegeven bij de plek van het hoofd en de nek.

 

Maat 1, wordt vaak gemonteerd in de rijrichting van de auto en heeft een eigen gordeltje. Bij deze stoelen is het extra belangrijk dat het stoeltje strak vast gemonteerd is met de normale gordel. Deze stoeltjes hebben nog een rugleuning zoals de andere stoeltjes. Gewichtsklasse 9 tot 18 kilogram.

 

Maat 2 en maat 3 worden vaak samengevoegd. Deze kinderstoeltjes hebben geen rugleuningen maar alleen armleuningen en een zit verhoginkje. Maat 2 is van 15 tot 25 kilogram en autostoeltje 3 van 22 tot 36 kilogram.

 

Waarop te letten?

Het is dus belangrijk dat je kind in de juiste autostoel zit, dus let goed op met welke maat je koopt. Let er dus ook op of je autostoeltje voor je kind wel een veiligheid keurmerk heeft.

Er zijn vele merken autostoeltjes die beschikken over autostoeltjes met een veiligheidscertificaat. Een kind is verplicht om in een autostoeltje te zitten tot het kind de lengte van 135 cm heeft bereikt. Daarna mag het kind zonder autostoeltje in de auto meereizen. Ook mogen er geen 3 autostoeltjes naast elkaar op de achterbank, dit beïnvloedt namelijk de werking van de stoeltjes. Voor in de auto is het niet toegestaan om een kinderzitje te plaatsen vanwege de airbag.

Autozitjes zijn te koop op: https://www.kinderautostoel.com/

 

autostoeltje